• electroless nickel
  • آبکاری قلع
  • آبکاری کروم سخت
  • الکتروپولیش

  آبکاری کروم سخت

 ضخامت های کم در آبکاری کروم سخت بیشتر برای قطعاتی استفاده می شود که در معرض سایش قرار دارند یا در محیط خورنده قرار میگیرند. ضخامت های زیاد برای قطعاتی است که تعمییر شده و یا برای جبران کاهش سایز آنها استفاده می شود.

  راه اندازی خطوط آبکاری

ایده پویان پوشش آماده ارائه خدمات مشاوره و راه اندازی انواع خطوط آبکاری می باشد.

الکترولس نیکل

پوشش الکترولس نیکل به وسیله ی احیای شیمیایی یون های نیکل روی یک سطح فعال ایجاد می شود. از آنجا که این پوشش بدون اعمال جریان الکتریکی ایجاد می شود ضخامتش یکسان و یکنواخت است...

آبکاری مس

آبکاری مس یکی از پرکاربرد ترین پوشش ها در صنایع مختلف است. از جمله کاربردهای آبکاری مس بر روی قطعات ارت و لوازم الکترونیکی می باشد.

آبکاری نقره

آبکاری نقره برای صنایع بی شماری از جمله بخش های خودرو ، پزشکی ، الکترونیک و ارتباطات متداول است. تطبیق پذیری این فلز آن را قادر می سازد تا در چندین مورد کاربردی ، از وسایل پخت و پز تا دستگاه های پزشکی پوشیدنی ، به طور مؤثر خدمت کند.

  ساخت و بازسازی

ساخت یا تعمیر قطعات نفت، گاز، پتروشیمی، الکترونیک و ...

 

الکتروپولیش

الکتروپولیش فرایندی است که در آن سطح ناصاف و ناهمگون فولاد ، استیل ، آلیاژهای مس و آلومینیم در یک حمام الکترولیتی بصورت صاف و صیقلی و کامالً تمیز و پلیسه گیری میشود.

آبکاری قلع

آبکاری قلع اصولا بر روی قطعات مسی و برنجی به منظور جلوگیری از اکسید شدن سطحی و بهبود لحیم پذیری اعمال می گردد. قلع همچنین برای استفاده در صنعت خدمات غذایی تأیید شده است.

متال فینیشینگ

سایت متال فینیشینگ ایران با هدف معرفی روش ها و فرآیندهای پوشش دهی و اصلاح سطح راه اندازی شده است.

مقایسه پوششهاي الكترولس نيكل والكتريكي کرم سخت

فهرست مطلب

مقایسه پوشش هاي الكترولس نيكل با پوشش هاي الكتريكي کرم سخت :

پوشش کروم سخت می تواند به صورت الکتریکی از محلول ی شامل اسید کرومیک و آنیون های کاتالیزوری مربوطه رسوب کند. به دلیل مقاومت به خوردگی و سختی بالا(800-1000 HV0.1) می توان از آن در مواردی که نیاز به مقاومت به سایش و خوردگی نیاز است استفاده کرد. اگر چه رسوب بدست آمده بسیار شکننده و معمولا دارای تنش داخلی زیادی می باشد. این تنش داخلی معمولا بیشتر از MPa 200 است. و این می تواند باعث ایجاد ترک در پوشش کند. به همین علت مقاومت به خوردگی رسوب کرم سخت پس از ایجاد ترک در رسوب که معمولا در شرایط کاری ایجاد می شود بشدت کاهش پیدا میکند. همچنین به دلیل تردی بسیار زیاد پوشش کروم سخت را نمی توان بر روی زیر لایه های نرم اعمال کرد و پوشش توان تغییر شکل زیرلایه را ندارد و ترک می خورد.

در مدت پوشش کاری الکتریکی کروم سخت حجم زیادی از گاز هیدروژن آزاد می شود و این می تواند باعث تردی هیدروژنی در زیرلایه شود. اگر چه می توان این تردی را با عملیات حرارتی در دمای پایین کم کرد اما این عملیات می تواند به پوشش آسیب زده و باعث کاهش خواص آن شود.

یکنواختی ضخامت پوشش کروم سخت به پیچیدگی زیر لایه و فاصله آن تا آند بستگی دارد معمولا در مقایسه با الکترولس نیکل دارای یکنواختی ضخامت کمتری می باشد. در جدول زیر پوشش کروم سخت با الکترولس نیکل مقایسه شده است.

 


 

خواص

کروم سخت

الکترولس نیکل-فسفر

نقطه ذوب (C°)

1610

890

تنش داخلی بر روی فولاد(MPa)

300-200

کمتر از 7

مقاومت الکتریکی(m.Ωµ)

66/0-14/0

90/0

رسانایی گرمایی(W/m.k)

67

8

مدول الاستیسیته(GPa)

200-100

200

کشیدگی (%)

کمتر از 1/0

5/1-1

ضریب انبساط حرارتی(10-6/°C)

6

12

قدرت چسبندگی(MPa)

خوب

400-300

استحکام کششی(MPa)

کمتر از 200

بیشتر از 700

سختی (HV0.1)

1000-800

500-480

ضریب اصطکاک در مقابل فولاد (روغن کاری شده)

16/0

13/0

مقاومت در برابر سایش تابر(mg/1000 cycles)

3-2

20-15

بعد از عملیات حرارتی سختی پوشش الکترولس نیکل تا HV0.11100 افزایش پیدا میکند و مقاومت در برابر سایش به 9-2 می رسد.

 

با توجه به ویژگی های عنوان شده و نیاز صنعت کشور، شرکت ایده پویان فلز اقدام به راه اندازی خط آبکاری الکترولس نیکل بر روی زیر لایه های مختلف (فولاد، آلومینیوم، مس و آلیاژهای آن، پلاستیک، فولاد زنگ نزن و...) نموده است. مشخصات و ویژگی های پوشش های الکترولس نیکل-فسفر این شرکت به شرح زیر است:

-        الکترولس نیکل-فسفر: این پوشش شامل درصد های مختلف فسفر بین 8 تا 11% وزنی می‌باشد(با تغییر مقدار فسفر می توان خواص مختلفی از پوشش ایجاد کرد).

-        نیکل سخت: با اعمال عملیات حرارتی ویژه سختی پوشش تا HRc67 افزایش پیدا میکند. (این پوشش جایگزینی مناسب با کروم سخت می باشد)

-        پوشش کامپوزیتی Ni-P/PTFE: مناسب برای شرایطی که نیاز به روغن کاری خشک و پوشش ی با ضریب اصطکاک کم می باشد.

-        پوشش کامپوزیتی Ni-P-SiC: سختی پوشش در این حالت بدون عملیات حرارتی افزایش یافته و مناسب برای قطعات تحت سایش شدید می باشد.

 

تمام پوشش های این شرکت طبق استاندار های ISO4527 و ASTM B733 اعمال می شوند.