سرعت آبکاری و ضخامت رسوب :

سرعت آبکاری را مشخصالت حمام الکترولس مس  بیان می کند. سرعت آبکاری و دامنه ی ضخامت رسوب ، قابلیت و توان فرمول بندی انجام شده را نشان می دهد.حمام های آبکاری به سه دسته : رسوب کم ضخامت ، رسوب ضخیم و رسوب ضخامت حداکثر دسته بندی می شوند. 

رسوب کم ضخمانت حدود 0.5 میکرومتر یا کمتر در زمان بیست دقیقه بدست می آید. دمای حمام در این حالت دمای محیط است. این حمام ها اولین حمام های پایداری بودند که در دهه ی 60 میلادی توسعه یافتند. این حمام ها بر پایه ی تارتارات هستند. عملا ثابت شده که در سیستم های شلاته تارتاراتی  فرمول بندی حمام های پایدار و سریع مشکل است . رسوب این حمام ها معمولا دانه ریز و بی عیب است. این حمام ها برای آبکاری مدارات چاپی مناسب هستند. در این موارد آبکاری الکترولیتی بلافاصله بعد از رسوب مس انجام می گردد

 رسوب های ضخیم 2 تا 3 میکرو متر در مدت زمان حدود 20 دقیقه به وجود می آید . دمای عملیات نسبتا بالاست ( بین 35 تا 55 درجه سانتی گراد) ولی ممکن است درجه حرارت پایین تر نیز استفاده شود. این حمام ها معمولا بر مبنای EDTA یا ترکیبات کوادرولی هستند ،اولین فرمول بندی قابل قبول این حمام ها در اوایل دهه هفتاد میلادی توسعه یافت .

حمام های اولیه معمولا رسوب دانه درشت و تا حدی تنش دار تولید می کردند ، مخصوصا برای رسوب های ضخیم تر ، ولی امروزه این فرمول بندی ها اصلاح شده اند به طوریکه رسوبی با خواص عالی تولید می شود. کاربرد اصلی این حمام ها وقتی است که بین مراحل و فرآیند وقفه ایجاد شود مانند برد های چاپی .

رسوب های خیلی ضخیم با ضخامت 20 تا 25 میکرون یا بیشتر در سیکل های طولانی مدت تا 15 ساعت ایجاد می گردند .دمای ابکاری 50 تا 58 درجه سانتی گراد است. از ضروریات ابتدایی برای توسعه ی حمام های فوق این است که استحکام و داکتیلیته بالا ، ساختار دانه ریز ، تنش داخلی کم در عمق رسوب محفوظ بماند . این حمام برای اولین بار در سال 1964 برای آبکاری مدارات چاپی به کار رفت . شلاته اصلی EDTA   بود . ضخامت رسوب این پوشش در حدی است که نیاز به آبکاری الکتریکی بعدی نیست وقتی که رسوب کاملا یکنواختی لازم باشد ، وقتی که سطوح نا پیوسته آبکاری می شوند یا وقتی باید نسبت زیادی از سوراخ ها رسوب داده شوند ، نظیر فرآیند آبکاری الکترولس بلوک های چاپی  چند تراشه فقط رسوب خیلی ضخیم الکترولس مس می تواند  جوابگو باشد.

در این موارد ممکن است ضخامت رسوب به طور قابل توجهی  کمتر از 25 میکرومتر باشد . در سالهای اخیر در این زمینه پیشرفت های زیادی حاصل شده است . مشخصات بحرانی رسوب عبارتند از استحکام کششی و داکتیلیته بالا ، مخصوصا وقتی که در فرآیند های مونتاژ برد ها درجه حرارت بالا باشد (260 تا 288 درجه سانتی گراد ) اما امروزه فعالیت های کنونی در جهت افزایش قابل توجه سرعت آبکاری ، بدون کاهش خواص رسوب است.

خواص دانسیته و خواص الکتریکی :

رسوب الکترولس مس به علت رسوب همزمان مقدار کمی از  ترکیبات حمام نسبت به رسوب الکتریکی دارای خلوص کمتری است . این امر روی خواص فیزیکی شامل درجه خلوص ، دانسیته و و مقاومت الکتریکی اثر می گزارد .حمام الکتریکی اسیدی مس پوششی با خلوص 99.9% ، دانسیته 8.92 گرم بر سانتی متر کعب و مقاومت ویژه 1.72  میکرو اهم در سانتی متر  تولید می کند. در حالی که رسوب الکترولس مس که ضخامت آن حداکثر باشد دارای خلوص 99.20% ، دانسیته 88  گرم بر سانتی متر مکعب و مقاومت ویژه 1.9 میکرو اهم در سانتی متر است.

ساختار دانه ای :

رسوب الکترولس مس با رسوب اتم های مس روی ذرات کاتالیستی که روی سطح زیر کار توزیع شده اند آغاز می شود. به همین دلیل ساختار دانه ای اولیه  مطابق حالت  سطح زیر کار خواهد بود. البته فرمول بندی حمام نیز تاثیر قوی در ساختار دانه ای پوشش دارد و با افزایش ضخامت آن را  کنترل می کند. به نظر می رسد رسوب دانه ریزی که  در مجاورت نقاط کاتالیتیک آغاز شده و فیلم پیوسته ای را بوجود می آورد در مراحل رشد فیلم رسوبی با کیفیت عالی ارائه بدهد.

استحکام کششی و داکتیلیته :

توسعه ی فرمول بندی محلول های الکترولس مس مخصوصا برای کاربرد های مدار چاپی برد ها روی خواص مکانیکی به ویژه استحکام کششی و داکتیلیته متمرکز شده است،استحکام کششی تا 490 مگا پاسکال و افزایش طول تا 15% قابل حصول است.بهبود افزایش طول شکست بعد از آبکاری به قیمت کاهش استحکام کششی از طریق عملیات پیری امکان پذیر است.همین طور داکتیلیته در دمای شوک حرارتی (260 تا 288 درجه سانتی گراد) نسبت به دمای محیط به طور قابل توجهی بیشتر است.

 در جدول زیر خواص پوشش الکترو لس آمده است :

  برخی از خواص پوشش الکترو لس

پارامتر

الکترود مس

زمان فرآیند

10 تا 30 دقیقه

ضخامت تولید شده

3 تا 10 میکرون

مقاومت الکتریکی ( به ازای ضخامت 20 میکرون )

5 اهم

چسبندگی پوشش

قابل مقایسه با مس

انعطاف پذیری پوشش

بهتر از مس

مقاومت خوردگی

ضعیف تر از مس

   کاربرد ها :

کاربرد اصلی آبکاری الکترولس فرآیند PTH  در برد های مدار چاپی بوده است. جایگذاری و سوار کردن اجزاء روی PWB قبل از اواسط دهه ی پنجاه میلادی بر اساس قفل شدن مکانیکی با استفاده از حلقه های چشمی شکل بود. سوراخ ها به صورت مستقیم قلبلیت آبکاری الکتریکی را ندارند چون مایه ی پایه ی برد ( کاغذ- فنولیک – شیشه – اپکسی و دی الکتریک های دیگر ) هدایت الکتریکی لازم را تامین نمی کند. توسعه ی محلول های آبکاری الکترولس مس همزمان با توسعه مواد کاتالیتیکی که به طور موضعی یا انتخابی جذب می شوند ، رشد سریع تجارب PWB را در دهه ی پنجاه تا  هشتاد میلادی به دنبال داشت.

 

 

الکترولس نیکل اصفهان آبکاری الکترولس

 

آبکاری الکترولس نیکل فسفر اصفهان شهر اصفهان آبکاری نیکل سخت اصفهان نیکل اصفهان ایده پویان اصفهان نیکل الکترولس اصفهان الکترولس اصفهان اصفهان الکترولس نیکل فسفر نیکل-فسفر اصفهان